5 manieren om je aan je planning te houden5 minuten leestijd
Elke week maak je weer een planning voor jezelf en elke keer aan het einde van de week denk je, had beter gekund. Je planning laat het je duidelijk zien. Je hebt tijd tekort. Voor jou lijken die 168 uur nét te weinig. Alleen zitten er helaas niet meer uren in week dan die 168. Onze tijd vullen op papier zijn we erg goed in. To-do lijst hier, een afspraak daar of een weekplanner op de koelkast. Het kan allemaal en het kan je ook allemaal helpen. Hier zijn 5 manieren om je aan je planning te houden.
Maak een planning per week
We willen allemaal maar wat te graag structuur in ons leven aanbrengen. En dat willen we nog liever wanneer we het gevoel hebben dat we tijd tekort hebben. De grootste valkuil is obsessief een planning maken voor een langere periode. Ik ben er zelf onderhand achter gekomen dat een planning maken voor een maand niet werkt. Ik heb namelijk geen controle over hoe volgende week eruit gaat zien. Eens in de zoveel tijd schrijf ik elke dag op wat ik doe, elke 30 minuten. Met mijn onderzoek ‘Project 168‘ laat ik 100 andere vrouwen dit ook doen. Wat ik bij mezelf elke keer weer terugzie is dat geen dag of week hetzelfde is. Dit vertellen de deelnemers ook in het interview. “Dit was een aardig rustige week. Het ziet er ook wel eens anders uit.” Ik plan daarom per week. Het heeft geen zin om vooruit te plannen. Al helemaal niet met twee kids. Er zijn te veel factoren waar ik rekening mee moet houden. Om te voorkomen dat ik elke maandag opnieuw moet kijken of mijn planning nog wel klopt zoals ik het drie weken geleden had bedacht, maak ik mijn planning pas op maandag.
Bedenk hoelang een taak duurt
Die to-do lijsten van tegenwoordig vliegen je om de oren. Als je in de ochtend instagram stories bekijkt delen veel van de mensen die ik volg hun to-do lijst voor die dag. De een heeft er 2 tot 3 taken op staan en een ander heeft een lijst met 10 items. Het verschilt enorm. Nu maakt het niet uit hoeveel taken er op je planning of to-do lijst staan voor een dag. Het belangrijkste is dat het te doen is in het aantal uren dat je wakker of aan het werk bent. Om te voorkomen dat je je dag te vol plant, waardoor je uiteindelijk weer tijd tekortkomt, schrijf je achter elke taak hoe lang je verwacht er mee bezig te zijn.
Online training
Planning on Fleek
Ervaar jij onrust in je hoofd? Lukt het je maar niet om je aan je planning te houden? Dan is deze training iets voor jou.
✓ Ontdek hoe jij het beste een planning kan maken.
✓ Leer hoe je je productiviteit kunt verhogen.
✓ Een checklist om reflecteren gemakkelijk te maken.
Zeg zo nu en dan nee
Nee zeggen is moeilijk. We vinden het lastig om anderen teleur te stellen of om een grote opdracht af te slaan ondanks dat de samenwerking ons niks lijkt. Misschien herken je het wel. Ik in ieder geval wel. In het begin van mijn ondernemerschap nam ik elke opdracht aan. Ik zei tegen geen één ‘nee’. Voor mijn gevoel kon ik dat ook niet, want ik was nog maar net begonnen. Dan mag je toch niet kieskeurig zijn? Dit kwam ook naar voren in een aantal interviews bij startende ondernemers. Ze namen alle opdrachten aan, ook al was het niet de perfecte opdracht. Het is goed om te weten, en kan ik vertellen uit eigen ervaring, deze opdrachten nemen veel meer tijd in beslag dat een opdracht die je 100% leuk vindt. Hoe dit komt? Je werkt er tot op zekere hoogte met tegenzin aan. Deze tegenzin werkt je creativiteit tegen en hierdoor ben je uiteindelijk langer bezig met de opdracht. Daarnaast vul je ook je agenda met iets wat je niet leuk vindt en je dus ook niet gelukkig maakt. Dat is zonde, want je vult zo ook ruimte voor een wél leuke opdracht waar je wél gelukkig van wordt.
Stel prioriteiten
Zorg ervoor dat je weet wat je van jezelf verwacht en wat jij belangrijk vindt. Prioriteiten stellen kan daar goed bij helpen. Je kunt ze halen uit je doelen, de dingen die je wilt bereiken. Ook kun je ervoor kiezen om prioriteiten te stellen op je gevoel. Iets waar je bijvoorbeeld behoefte aan hebt. Dit kan zijn: veel wandelen of lezen. Maar het kan ook zijn dat je zin hebt om alles van je af te schrijven. Prioriteiten helpen je om je aan je planning te houden, omdat ze ondersteunen wat jij wilt bereiken of waar je behoefte aan hebt. Hierdoor ben jij gemotiveerd om daadwerkelijk te doen wat je voor jezelf bedacht hebt om te doen.
Plan je dag niet helemaal vol
Soms zijn we net iets te dol op plannen en plannen we de dag volledig vol. Elke minuten en seconde is gevuld. Dit kan voor wat problemen zorgen. Stel dat een taak langer duurt dan je had verwacht of er komt iets tussen wat je echt niet kan negeren. Wanneer je je dag niet helemaal vol zet met afspraken en taken heb je ruimte voor uitloop. Wanneer je langer doet over een taak is er ruimte om dit op te vangen. Daarnaast kun je deze dingen ook gebruiken wanneer er “even” iets tussendoor komt wat je aandacht nodig heeft. Bijvoorbeeld een e-mail die beantwoord moet worden. Ruimte in je agenda geeft je juist ruimte om te voorkomen dat je achter de feiten aanloopt.
Mijn onderzoek
Project 168
Wil jij weten hoe jij je dagen vult en hoe je meer uit je tijd kunt halen? Doe dan mee aan mijn onderzoek.
Wat krijg je ervoor terug?
✓ Inzicht in je tijd, wat goud waard is
✓ Meer controle over je tijd en daardoor minder tijdgebrek
✓ Een analyse van je time log en advies van mij
Dit zijn de 5 manieren om je aan je planning te houden
Ik heb hierboven 5 manieren genoemd die je kunt gebruiken om je aan je planning te houden. Het beste resultaat ga je krijgen wanneer je alle 5 de manieren gaat toepassen, maar mijn tip is: start met 1 manier en voeg elke keer een nieuwe manier toe. Geef jezelf de tijd om van planstrategie te wijzigen.
Hier de manieren op een rijtje:
- Maak je planning per week
- Bedenk hoelang een taak duurt
- Zeg zo nu en dan nee
- Stel prioriteiten
- Plan je dag niet helemaal vol
Bedenk voor jezelf met welke eerste manier jij vandaag nog gaat starten om ervoor te zorgen dat jij je eindelijk aan je eigen planning kan houden!