5 manieren om nee te zeggen2 minuten leestijd

We komen voor behoorlijk wat keuzes te staan, elke dag opnieuw. Elke keuze heeft invloed op onze tijd en hoe we de dag doorbrengen. We moeten dus bewust beslissen waar we onze tijd aan besteden en daarom zo nu en dan nee zeggen. Waarom moeten we nee zeggen? Hoe weet je wanneer je dat moet doen? En wat voor manieren zijn er om nee te zeggen?

 

Anders loopt je agenda vol

Onze agenda’s zijn de plek waar we inzetten wat we doen op een dag. Elke afspraak komt erin te staan en misschien geven we er zelfs wel een leuk kleurtje aan. Er komt een punt dat het een te kleurrijk geheel wordt. En dan moment weet je dat je agenda te vol is. Dit zorgt ervoor dat er voor jou wordt bepaald hoe je agenda eruit ziet. Helemaal als je ook geen nee zegt tegen afspraken of aanvragen.

Een vol agenda zorgt er ook voor dat je niet altijd kunt doen wat voor jou belangrijk is. Dit is juist heel belangrijk om op te laden tussen de drukte door. En vergeet niet dat je op deze manier ook niet kan werken aan je onderneming zoals je dat wilt. Als elke dag jouw agenda vol staat met afspraken voor anderen, wanneer is jouw onderneming dan aan de beurt? Precies, niet.

Mijn onderzoek

Project 168

Wil jij weten hoe jij je dagen vult en hoe je meer uit je tijd kunt halen? Doe dan mee aan mijn onderzoek.
Wat krijg je ervoor terug?

Inzicht in je tijd, wat goud waard is
Meer controle over je tijd en daardoor minder tijdgebrek
Een analyse van je time log en advies van mij

Hoe doe je dat dan?

Sommige mensen worden al misselijk bij de gedachte dat ze nee moeten zeggen tegen iemand. Want stel dat je die persoon teleurstelt? Tja, wat gebeurt er dan? In veel gevallen gebeurt er vrij weinig, maar het is geen gekke angst. We leven namelijk in een wereld waar het normaal is dat we druk zijn en altijd maar tijd hebben.

Het kan helpen om prioriteiten te stellen voor jezelf. Niet alleen voor jezelf, ook voor je onderneming en voor de mensen om je heen. Op deze manier bepaal jij voor jezelf wat belangrijk is in jouw agenda. Wanneer jij wordt gevraagd voor iets, kun je kijken of dit past bij de prioriteit. Overigens kun je dit nog veel verder trekken. Het is ook belangrijk dat een afspraak past bij je doelen.

Stel. Een doel voor je onderneming is je netwerk vergroten met betrekking tot marketing. Dat kan een afspraak met een marketeer heel goed passen. Is het een afspraak met een ijsbadcoach? Dan is de link wat ver te zoeken, tenzij dit past binnen je persoonlijke doelen.

5 manieren om nee te zeggen

Nee zeggen is niet heel gemakkelijk. Daarom staan hieronder 5 manieren om nee te zeggen tegen de ander.

1. Ik weet iemand die dit veel beter kan oppakken dan ik.
2. Leuk dat je aan me dacht, maar voor nu laat ik het aan me voorbij gaan.
3. Ik voel me vereerd, maar dit is niks voor mij.
4. Ik moet op dit moment voor mezelf zorgen.
5. Op dit moment zijn er andere dingen die mijn aandacht vragen.