Ieder huisje heeft z’n kruisje

Iedereen heeft wel iets meegemaakt wat je tekent. Wat een litteken achter laat, groot of klein. Waarvan niemand de grootte kan bepalen, alleen jijzelf. Zo heb ik ook m’n littekens, groot en klein. Zichtbaar en onzichtbaar. Zo heb ik glas in m’n voet gehad tijdens een vakantie in Hongarije en ging er iets mis met een koprol in een klimrek in Tsjechië (ja, ik wist vakanties spannend te houden). Daarnaast ben ik geopereerd aan een navelbreuk en een gedraaide eierstok als toevoeging aan de verzameling littekens. Ik heb ook verschillende onzichtbare littekens en ik vertel je alvast dat ik niet alles ga delen. Vooral omdat dat niet mogelijk ik in een blog. 

 

Gepest

Mijn basisschool tijd was een HEL! En nee, ik overdrijf niet. Het begon in groep 5, toen we een nieuwe jongen in de klas kregen. Hij was blijven zitten en in onze klas gedroeg hij zich als een clown. Altijd grappig willen zijn en vooral ten koste van anderen. Langzaam aan ging het van kwaad tot erger. Het woord pesten paste. Ik had in die tijd nog geen medicatie voor mijn eczeem en had daardoor altijd mild rode wangen. Ik kon (en kan) ook niet alles eten en dat was natuurlijk ook een gemakkelijke reden om iemand te pesten. Ik werd eczeembeer genoemd en ze deden alsof het besmettelijk was. Dit ging trouwens met fasen. Ze liepen niet altijd met boogjes om me heen.

 

Dit ging door tot groep 8. Ik kan over dit litteken alleen al wel een boek schrijven, dus ik houd het kort. Ik werd opgewacht na school, met spelletjes was ik altijd de lul en de basisschool deed weinig. Om van de pesters af te komen ging ik naar een compleet andere school (wat gelukkig ook binnen m’n eigen plan lag) en zo kon ik die basisschool pesters echter met laten.

 

Rustige periode en toen…

Eigenlijk ging het vanaf dat punt wel prima. Niet veel gekke dingen, behalve één iets maar daar ga ik hier niks over vertellen. Ik haalde m’n VMBO en MBO diploma. Vertrok naar Groningen voor de studie Personeel en Arbeid en toen werd het weer iets minder gezellig. Het was mijn droom om dolfijnentrainster te worden. Ik heb daarvoor op de groene school gezeten (8 jaar lang!) en 11 zwemdiploma’s gehaald. In het derde 3 jaar van het MBO kreeg ik hele erge hooikoorts en was werken met dieren voor mij geen optie meer. Nieuwe studierichting kiezen dus.

 

Dat was best lastig. Helemaal, omdat ik vanaf de leeftijd 5 jaar al riep dat ik dolfijnentrainster ging worden. Net als dwarsfluit spelen, wat ik ook 9 jaar heb gedaan. Personeel en Arbeid was meer een random keuze en dat beviel me ook niet goed. Ik stopte na 6 weken (vlak voor de tentamens) en zo belande ik in een zwart gat. Nu had ik ook niet de meest positieve relatie, wat ook niet hielp.

 

 

Burn-out (?)

Ik was 20 jaar, woonde in Groningen, deed niks met m’n leven, ik had een sh*t relatie en voelde me ongelukkig. Dit resulteerde in hele heftige eczeem (zo erg dat ik met verbanden om mijn armen liep), hyperventilatie en slaapproblemen. De huisarts gaf me slaappillen en zag het allemaal wel goed komen. Dat gebeurde ook wel, maar niet van zelf.

 

Was het een burn-out? Geen idee. Het is nooit ‘bevestigd’ door een arts of psycholoog. Ik denk dat het beestje een naam geven ook niet meer helpt. Er kwam een moment dat ik er klaar mee was en dat ik het anders wilde. Mijn omslagpunt. Ik wist dat ik, als ik het anders wilde, keihard moest werken aan mezelf en moeilijke beslissingen moest nemen. Ik heb dit ook niet alleen gedaan. Soms is hulp vragen nodig.

 

Mindset

Het woord mindset of mindfullnes was toen nog lang niet zo populair als nu. Mensen vonden het toen zelfs zweverig. Ik zelf ook en heb de fysiotherapeut waar ik kwam voor vastzittende spieren door spanning ook voor gek verklaard toen ze over mindfullnes begon. Maar als je naar de kern gaat waar mindset voor staat is het niks meer dan: hoe je hoe je over jezelf denkt, je kwaliteiten en eigenschappen, en hoe je denkt te kunnen veranderen. Oké, niet dat dit ‘niks’ is, maar is hoe je over jezelf denkt zweverig? Zijn je kwaliteiten zweverig? Of je eigenschappen? Misschien is het zweverig omdat het nieuw voor je is?

 

Het antwoord op deze vragen is aan jou. Het is aan jou hoe jij denkt over mindset en het is aan jou of je er iets mee wil of niet. Voor mij was dit heel belangrijk toen ik 20 was, al wist ik toen niet dat het om mindset ging.

 

Vertrouwen in lichaam

Toen ik 23 jaar oud was kwam ik er wederom achter wat wij zelf mét onszelf kunnen doen. Mijn broertje kreeg op 21 jarige leeftijd een hersenbloeding. Gelukkig hielp een operatie en lang revalideren. Hij is nu bezig met een post HBO studie en het gaat (over het algemeen) goed met hem.

 

Er was geen erfelijke afwijking waardoor de hersenbloeding ontstaan was, dus wij als familie werden niet getest. Dat hoefde niet. Toch verloor ik het vertrouwen in mijn lichaam. Ik twijfelde aan alles wat er gebeurde, waardoor mijn hoofd het nog groter ging maken. Met als gevolg dat ik mijn benen op een bepaald punt niet meer normaal kon scheren omdat ik bang was dat ik een hersenbloeding zou krijgen (mijn broertje hing met z’n hoofd naar beneden toen hij last kreeg van hoofdpijn. Wat natuurlijk niet het begin was van de bloeding, maar in mijn hoofd wel). Hoofdpijn hebben was al helemaal een ding! 

 

Ik heb hulp gezocht, want ik kon het niet alleen oplossen. Het waren mijn eigen gedachtenkronkels die mij volledig beperkten in wat ik kon doen met mijn leven. 

 

Iedereen heeft SH*T

We hebben allemaal SH*T in ons leven. Iedereen heeft z’n eigen littekens. De vraag is alleen hoe ga je er mee om. Tuurlijk is het logisch dat sh*t momenten je rot laten voelen (anders waren het ook geen sh*t momenten). De vraag is: en nu? Wat ga je doen?

 

Wil je meer leren over Mindset en een ijzersterke mindset ontwikkelen om gemakkelijker om te kunnen gaan met jouw SH*T? Dan is mijn online-programma van chaos naar balans echt iets voor jou. Ik heb al mijn ervaring en de opgedane kennis uit boeken en gesprekken met experts gebundeld in dit programma. In dit programma ga je werken aan je mindset door eerst bewustwording te creëren, vanuit daar te kijken naar je eigen behoefte én controle te krijgen over gedachten. Ook ga je werken aan het realiseren van je dromen door doelen te stellen, plannen te maken en te reflecteren. Met als afsluiter ‘Ontspanning’ om meer rust te creëren in je leven én tijd voor jezelf. 

 

Je krijgt toegang tot de CREATE YOUR BALANCE ACADEMY waarin video’s en werkboeken staan, zodat jij kunt werken aan je Minset, Doelen en Ontspanning. Allemaal voor meer balans, tijd en geluk in je leven.

 

#Balansflits

Wil jij elke maand tips je in je mailbox over het creëren van meer balans in je leven?

Schrijf je dan nu in voor de #Balansflits.