Doelen stellen

voor het nieuwe jaar 2021

 

Elk jaar opnieuw is het weer zover. We gaan allemaal druk bezig met doelen stellen voor het nieuwe jaar. 

Waarom zou je doelen stellen?

Ik kan me heel goed voorstellen dat je jezelf dit afvraagt. Het is namelijk gewoon een bak werk. En als je je ervan maakt, heeft het sowieso geen zin. Maar geloof mij maar, die doelen zijn enorm belangrijk voor je bedrijf én voor jezelf.

{

En nee, niet mijn why of purpose of whatever (niet dat Amerikaanse geneuzel dus), maar gewoon mijn missie en visie.

Doelen dragen namelijk bij aan je geluk en balans. Dit klink misschien wat vaag, dus ik zal het even uitleggen. Het is belangrijk, dat wanneer je doelen gaat stellen, je doelen stelt voor zowel je bedrijf als voor jezelf. Zo maak je een scheiding van de dingen die belangrijk zijn op zakelijk gebied én de dingen die belangrijk zijn voor jezelf. Juist de doelen voor jezelf gaan zorgen voor goede balans tussen je bedrijf en je “gewone” leven. En dat stukje geluk? Dat ga je ervaren door elke stap je die dichter bij je doel komt. We denken altijd dat het behalen van het doel ons geluk brengt, maar dat is dus niet het geval. Juist de stappen er naartoe brengen ons geluk.

Doelen geven richting en invulling

Doelen kun je dus stellen voor zowel zakelijk als privé. Beide zijn enorm belangrijk en in beide gevallen geven ze richting aan je toekomst. Niets staat vast, maar je hebt in ieder geval een idee waarvoor je aan het werk bent. Het mooie aan doelen is dat ze kunnen veranderen en dat je ze kunt bijstellen. We leren als mens elke dag nieuwe dingen en zijn daardoor vol in ontwikkelen.

Je doelen geven je richting en daarmee invulling aan je dagen. De planning die je maakt staat namelijk in het verlengde van je doelen. De acties die horen bij je doelen, dat wordt je planning. En zo krijg je invulling. Dit klinkt best gemakkelijk, toch?

 

En dan nu over die richting en toekomst

Ik kan natuurlijk heel goed bedenken waar ik gelukkig van word, maar er ontbrak altijd één ding. Nou, eigenlijk twee dingen. Een missie en een visie voor mijn bedrijf. En dan kun je nu denken: ‘Is dat echt nodig, Stephanie?’. Ja. Tenminste, als je wil dat je doelen ook dezelfde kant op gaan als je idee achter je bedrijf en wat je daarmee wilt bereiken.

Ik ben hier nooit zo bewust mee bezig geweest en ik dacht altijd “ach, zolang ik het maar ongeveer weet ik mijn hoofd, zit ik wel goed”. Daar kom ik op terug. Dat werkt voor geen meter. Niet voor mij in ieder geval. Gelukkig ken ik Anne-Loes en zij is (onder andere) zo goed in dat stukje waar het mij ontbrak. Ze heeft me geleerd hoe ik mijn missie en visie kan schrijven. En nee, niet mijn why of purpose of whatever (niet dat Amerikaanse geneuzel dus), maar gewoon mijn missie en visie. Lekker Nederlands en vooral begrijpelijk Nederlands.

Toen ik begon aan de opdrachten, dacht ik voor het eerst “oooooooooh, maar op deze vragen kan ik wel antwoord geven”. Dit heb ik overigens letterlijk naar haar gestuurd. Wat een opluchting. Eindelijk begreep ik hoe het werkte, zonder stoffige bende of Amerikaanse ellende. Een fijne creatieve manier, precies wat bij mij past.

Je snapt dus wel dat ik nu mijn missie en visie EINDELIJK helder heb! Vanuit daar kon ik veel gemakkelijker mijn doelen stellen.

En dan nu mijn doelen

Nu genoeg gepraat over waarom doelen stellen zo belangrijk is en waarom je missie en visie helder hebben enorm belangrijk is voor je doelen.

Ik vind het belangrijk om zowel zakelijke als privé doelen te stellen. Dit zorgt er namelijk voor dat je ook bewust aandacht besteedt aan jezelf. Jij bent je bedrijf, dus zorg ook goed voor jezelf.

Dit jaar staat één doel op mijn lijstje waar ik niet omheen kan en dat is bevallen. Begin juni ben ik uitgerekend, wat betekent dat ik rekening moet houden met een periode verlof. Mijn doelen pas ik hierop aan. Een ander persoonlijk doel is het afronden van een Reiki Healing cursus. Ik wil op deze manier de balans gemakkelijker terug kunnen vinden in mijn lichaam en geest. Daarnaast heb ik voor mezelf bedacht dat ik mijn doodle en handlettering skills wil verbeteren, dus ook dat staat op mijn lijstje.

Zakelijk heb ik ook een paar mooie doelen staat, waaronder een samenwerken met Anne-Loes en ik wil graag een e-book schrijven waarin ik vertel welke stappen je moet doorlopen om te sprankelen als ondernemer (wat perfect aansluit bij mijn missie).

Wil jij de eerste stap zetten? Vraag dan een brainstorm sessie aan. Ik help je graag!