Hoe kan ik reflecteren?3 minuten leestijd

Deze vraag, “hoe kan ik reflecteren?”, is niet simpel te beantwoorden. Het hangt namelijk van verschillende dingen af wat de beste manier is. Sterker nog, wat de beste manier is voor jou! Voor iedereen en elk bedrijf kan iets anders werken. In deze blog ga ik je een paar vragen behandelen die je jezelf kunt stellen tijdens het reflecteren.

Wanneer ga je reflecteren?

Voordat je kunt beginnen aan een reflectie is het goed om te bepalen wanneer je wilt gaan reflecteren. Wil je dit elke maand doen of zelfs elke week. Bedenk dit voor jezelf zodat je het kunt plannen. Plannen? Ja, plannen. Het inplannen van reflecties helpt om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Het resultaat van een reflectie is namelijk niet direct zichtbaar, waardoor je het gemakkelijk vergeet om te doen. Dat is zonde, want je kunt er zoveel uithalen!

Weekreflectie

Mijn weekreflectie ziet er nagenoeg hetzelfde uit. Het helpt me nog meer om mijn doelen te behalen voor de maand.

Ik pas mijn planning er ook elke week op aan en plan ook niet per week.

De vragen

Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen. Je kunt vragen stellen heel gericht op je bedrijf, maar je kunt ook een stukje privé erin meenemen. Ik zou je aanraden om zowel te reflecteren over je bedrijf als privé. Je bedrijf heeft veel invloed op de rest van je leven. Daardoor kan een reflectie een verkeerd beeld geven wanneer je alleen kijkt naar de bedrijfsdoelen of -planning. Juist de reflectie over jezelf en je dagelijks leven kan inzichten geven die ervoor zorgen dat je bedrijfsdoelen of -planning anders geregeld moeten worden.

→ Hoe voelde ik me afgelopen maand?

Deze vraag kun je zowel voor je bedrijf als privé beantwoorden, al zal je merken dat de twee veel in elkaar overlopen bij deze vraag. Hoe je je hebt gevoeld bepaal in veel opzichten hoe je maand was. Als er veel leuke dingen zijn gebeurd, zal je merken dat je hier een positief antwoord op kan geven. Zijn er veel negatieve dingen geweest, bijvoorbeeld tegenslagen, zal je antwoord minder positief zijn.

→ Wat vond ik fijn en wat vond ik minder fijn?

Deze vraag is heel belangrijk om te bepalen wat je meer wilt gaan doen of juist minder. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het verstandig om eerst de vraag hiervoor te beantwoorden, want deze geeft al een aardige richting. Bij deze vraag komen de dingen te staan die invloed hebben gehad op je gevoel van de afgelopen maand.

→ Hoe ging het met de doelen die ik heb gesteld?

Als je mij al langer volgt, weet je dat ik ervoor pleit om niet alleen bedrijfsdoelen te stellen, maar ook doelen voor jezelf. En met deze vraag ga je reflecteren hoe het is gegaan met je doelen. Heb je ze behaald? Is het niet gelukt? Hoe kwam dat? Waar moet ik bijstellen? En ga zo maar door.

→ Wat neem ik mee naar de nieuwe maand?

In deze laatst vraag komt alles samen van de vragen hiervoor. Dit kun je zien als een soort conclusie. Er zijn natuurlijk dingen waar je tevreden over bent en deze neem je mee.

Reflecteren als een pro

Reflecteren moet je leren, dus je zal misschien de eerste keer niet helemaal tevreden zijn met je antwoorden en het gewenste resultaat voel je ook niet direct. Maar dat is helemaal OK. Wat belangrijk is, is het blijven doen. Zorg dat je blijft reflecteren en blijf oefenen.