Hoe stel ik doelen voor 2022?2 minuten leestijd

Het is weer zover. Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent doelen stellen. Maar ik kan me voorstellen dat jij je afvraagt: “Hoe stel ik doelen voor 2022? Er gebeurt zoveel in deze gekke wereld!”. Er is maar één ding waar je rekening mee moet houden en dat is met jezelf en hoe jij alles voor je ziet. Maar dat klinkt natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Waarvoor stel ik doelen?

Het is eerst handig om te weten waarom doelen stellen überhaupt handig is. Naar mijn mening hebben doelen twee functies, namelijk: richting en geluk.

Richting

Doelen geven je richting. Zie het als een stip aan de horizon, iets waar je naar toewerkt. Je kunt het ook zien als een droom waar je aan werkt. doelen stel je niet alleen voor de korte termijn, maar juist ook voor de lange termijn. Voor je bedrijf stel je vaak een soort van “Zo zou ik willen dat mijn bedrijf erbij staat over vijf jaar”. Maar je privé leven kun je zeggen “Dit is waar ik mezelf zie wonen en zie staan over vijf jaar”.

Geluk

Wat heeft geluk met doelen te maken? Wanneer je doelen behaalt zorgt dit voor een geluksgevoel. Wat belangrijk is om te weten is dat het behalen van subdoelen je ook een shotje geluk geeft. Wat dus betekent dat je alleen maar focussen op het einddoel niet per definitie handig is. Zo misgun je jezelf hier en daar wat spotjes geluk.

Hoe stel ik doelen?

Doelen kun je stellen aan de hand van verschillende manieren. Ben je nog niet bekent met het stellen van doelen? Dan zeg ik: gebruik de s.m.a.a.r.t.-methode. Maar mocht je al een ervaren doelensteller zijn, houd je dan aan de volgende vier punten.

Concreet

Zorg dat je doel concreet is. Weet wat je van jezelf verwacht. Anders wordt het sowieso lastig om je doel te behalen. Een goede maatstaaf voor ‘concreet’ is: als ik weet wat ik je doel is en het kan uitvoeren, is je doel concreet.

Flexibel

Houd er rekening mee dat er “dingen” tussen kunnen komen. En dat je flexibel moet zijn als de omstandigheden erom vragen. 1 ding waar we de afgelopen tijd niet omheen kunnen is COVID. Dit heeft elke keer weer invloed op de doelen die we stellen. Wees flexibel en pas je doelen aan wanneer nodig.

Positief

Een positief gesteld doel is veel gemakkelijker om te behalen en motiveert je ook meer. Een voorbeeld: Ik wil 10 kilo afvallen of ik wil graag fit worden. Ik wil graag fit worden klinkt een stuk leuker en positiever dan het benadrukken van die 10 kilo “te veel”.

Realistisch

Wees realistisch. Ben je dit niet, wordt het een onhaalbaar doel. Tenminste, die kans is groot. Zorg dat de verwachtingen kloppen met de werkelijkheid. Ga niet tegen jezelf zeggen: “ik wil 10K omzet per maand draaien”, terwijl je omzet nu 150 euro per maand is.