Hoeveel tijd besteden we aan social media?6 minuten leestijd

Je telefoon ligt naast je, terwijl je druk aan het werk bent. *pling*, *prr prr*. Je telefoon vraagt om je aandacht. Of je het nu wilt of niet, je hersens zijn onderhand zo getraind dat het eerste wat jij doet is: KIJKEN! Wat komt er binnen op mijn telefoon? Is het belangrijk? Kan het wel wachten? Terwijl je ook denkt: ik wil gewoon niks missen. Een mooie pavloviaanse gedraging. Maar hoeveel tijd besteden we aan social media?

FOMO

Fear of missing out. Je hebt er vast en zeker wel eens van gehoord. We zijn in deze prikkelrijke wereld maar al te bang om iets te missen. Dit maakt het extra moeilijk om onze telefoon te negeren. Misschien krijg je wel een mailtje van een potentiële klant. Of van een vriendin die hoogstwaarschijnlijk niks boeiends te vertellen heeft, maar misschien ook wel.

En laat ik dan ook even beginnen over doelloos scrollen. Instagram, Facebook en Twitter zijn grote tijdverspillers. Misschien ken je het wel. Je gaat naar Instagram om iets te doen, ziet een bericht en begint met lezen. Daarna scrol je verder en voor je het weet ben je 20 minuten verder. Waarom ging je ook alweer naar Instagram? Precies. Je bent het vergeten doordat er nieuwe prikkels binnen kwamen.

Hoe zien we telefoon gebruik?

Voor mijn onderzoek Project 168 laat ik 100 vrouwen hun tijd bijhouden. Ik geef ze hierin vrijheid wat ze gaan tracken, maar vraag wel om het zo gedetailleerd mogelijk te doen. Ik ben nu nog maar op een kwart van de 100 vrouwen. Toch zie ik al iets wat betreft ons telefoongebruik. We zien het niet als iets wat het waard is om op te schrijven of we denken er niet aan om het op te schrijven.

“Ik heb niet elke keer opgeschreven dat ik mijn telefoon oppakte. Elke keer die 5 minuten zou echt heel veel gedoe zijn. Dat had mijn time log ook niet overzichtelijker gemaakt.” 

Maar als ik dan ga doorvragen zijn die 5 minuten al snel 10 minuten. Of misschien zelfs wel nog langer dan 10 minuten.

We vergeten de tijd door social media. We laten ons meeslepen in het leven van anderen. “Ik houd natuurlijk wel mijn tijdlijn in de gaten om te zien wat er allemaal gebeurt.” Misschien herken je het zelf ook wel, dat scrollen. Je bent dus niet de enige.

Mijn onderzoek

Project 168

Wil jij weten hoe jij je dagen vult en hoe je meer uit je tijd kunt halen? Doe dan mee aan mijn onderzoek.
Wat krijg je ervoor terug?

Inzicht in je tijd, wat goud waard is
Meer controle over je tijd en daardoor minder tijdgebrek
Een analyse van je time log en advies van mij

Wat kan doelloos scrollen met je doen?

Angela Lodder heeft ook meegedaan aan mijn onderzoek. Ze is Instagramstrateeg en helpt ondernemers om Instagram nóg sterker in te zetten vanuit wie je bent als ondernemer. Ik was dan ook extra benieuwd naar haar social media gebruik. Elke vrouw die meedoet aan het onderzoek, spreek ik in een interview. Het interview met Angela ging al snel naar wat ze niet had bijgehouden. Haar tijd op Instagram. Ze heeft hierop voor haarzelf een limiet van een uur en dit zit er bij haar ingebakken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Ik heb één keer doelloos scrollen opgeschreven. Dat was op een avond. Ik voel me daar nooit zo prettig bij”.

Doelloos scrollen zorgt er bij haar voor dat ze vol met ideeën zit door alles wat ze voorbij ziet komen, waardoor haar brein weer “aan” gaat. Ze ziet dit als tijd die ze beter had kunnen besteden aan bijvoorbeeld kleuren, wat een hobby van haar is.

“Doelloos scrollen is voor mij, mijn tijd verdoen.”

Ze vindt zichzelf geen consumeerder. Daarmee bedoelt ze informatie verzamelen via bijvoorbeeld Instagram. “Ik volg klanten intensiever zodat ik een beter beeld van hen krijg, maar dat is ook werk. Verder volg ik bewust bepaalde mensen.” In haar geval volgt ze 1277 mensen. Dit zijn er heel veel. Te veel om allemaal oprecht te volgen. Ze vindt dat ze haar tijd en aandacht moet schenken aan wat haar dient. En daarin maakt zij bewust keuzes en daarmee ook keuzes in wie ze volgt.

Ze geeft ook aan dat scrollen een negatieve benaming heeft voor haar. En ze is niet de enige die hier zo over denkt. Uit de andere interviews van mijn onderzoek komt naar voren dat scrollen kan zorgen voor negatieve gedachten. Er komen behoorlijk wat prikkels op je af. Zo kan het bijvoorbeeld een aanslag zijn op je zelfvertrouwen door de mooie plaatjes die geschetst worden op social media. 

Brainstormen

Ben jij klaar met tijd tekort? Onrustige dagen en een volhoofd? Dan is de brainstormsessie iets voor jou!

Ontdek waar jouw 168 uur heengaat

Leer hoe je een haalbare planning kunt maken

Leer dé techniek om prioriteiten te stellen voor jezelf

Hoe kun je minder scrollen en consumeren op social media?

Angela geeft aan dat ze gericht content bekijkt van ondernemers die ze volgt. “Dan ga ik bewust naar iemand toe en kijken wat iemand deelt, omdat ik daar benieuwd naar ben en iets van leer. In het begin van mijn ondernemerschap was ik heel veel in me aan het opnemen. Heel veel, niet normaal veel. Podcasts, boeken. Daardoor zag ik door de bomen het bos niet meer.” Dit betekent dat je van alles een beetje gaat doen en dat is natuurlijk niet de beste strategie. “Waar leidt dat dan toe, als die gratis dingen consumeren?!” Gratis content is niet iets dat slecht is, ze maakt hier zelf ook gebruik van. Maar je kunt er snel in verzanden. “Je moet jezelf beschermen. En of dat nou op Instagram is of Facebook.” Angela besteedt bewust haar tijd, op welk platform dan ook.

Tips om minder tijd door te brengen op social media

Ik ken Angela door haar Instamarketing academie. Dankzij haar breng ik mijn tijd veel bewuster door op Instagram. Ik was zo iemand die goed was in consumeren. En ja, ik verval zo nu en dan in mijn oude patroon. Alleen ik heb nu ook een limiet gesteld voor mezelf. En niet alleen dat. Ik heb een strategie waar ik me aan vasthoud. Zo weet ik dat mijn Instagram gebruik in een verkoopweek hoger ligt dan in weken dat ik mijn leven als moeder van twee kids deel. Het allerfijnste is dat ik niet meer het gevoel heb dat ik altijd aanwezig hoef te zijn. Als ik nu een weekend niks plaats of niks kan plaatsen omdat ik een ziek kind thuis heb hangen? Geen probleem. Geen peentjes zweten meer voor mij.

Meer weten over hoe je een strategie neer kunt zetten? KLIK DAN HIER!

Naast een strategie zijn er natuurlijk andere manieren om minder tijd door te brengen op social media. Hier een aantal tips:

  • Gebruik de Forest app om je minder te laten afleiden door je telefoon. Wat je doet? Boompjes planten. De app is te vinden in zowel de App Store als Google Play.
  • Zet je telefoon op vliegtuigstand, zodat je minder afgeleid wordt door meldingen die binnenkomen.
  • Schakel meldingen uit voor bepaalde apps. Hierdoor krijg je daarvan geen meldingen meer binnen, dus minder afleiding.
  • Stel een maximale tijd in voor je social media apps, zodat je eraan herinnerd wordt dat je alweer voldoende tijd hebt doorgebracht op je favoriete social media platform.