Hoe stel ik prioriteiten?

Elke week maak ik een planning voor mezelf. Ik plan geen to-do’s vooruit, maar ik doe dat echt per week. Dit geeft mij ook de ruimte om mijn afspraken zo in te plannen als het uitkomt. De andere taken en activiteiten kan ik uitvoeren op de momenten waar geen afspraken staan.

Prioriteiten stellen

Zo stel ik ook elke week mijn prioriteiten. Ik doe dat op 3 gebieden:

→ Bedrijf

→ Gezin, partner, familie en vrienden

→ Mezelf

 

Dit hoeft niet in deze volgorde en dit betekent dus ook niet dat ik mijn bedrijf bovenaan mijn prioriteitenlijst heb staan. Eerlijk gezegd, staat mijn gezin bovenaan in mijn prioriteiten. Zoals ik al eerder zei bedenk ik hoe ik mijn bedrijf in mijn leven kan laten passen en niet andersom. Dit is uiteraard een persoonlijke keuze en doe jij dit anders is daar niks mis mee!

{

Doordat ik bewust bezig ben met mijn tijd, weet ik waar mijn tijd heen gaat.

Meer tips over onder andere prioriteiten stellen? Schrijf je dan in voor Your Happines Guide.

Prioriteiten bepalen

Hoe stel ik dan die prioriteiten? Doordat ik bewust bezig ben met mijn tijd, weet ik waar mijn tijd heen gaat. Aan het eind van de week kijk ik ook in mijn planning en kijk ik naar mijn taken en afspraken. Wat vond ik wel leuk en wat niet. Ook kan ik zo gemakkelijk beslissen wat ik graag meer wil doen en wat ik dus heb gemist in mijn tijdsbesteding.

 

Zo zag ik bijvoorbeeld dat sporten weer uit mijn planning verdwenen was. Niet dat ik nou z’n fanatiek sporter ben, maar ik kan me goed vermaken met yoga. Dus yoga werd voor mij een prioriteit en ik heb dit gepland op de dagen dat ik niet werk. Mijn verwachtingen liggen verder laag. 10 minuten yoga is ook yoga en een goed begin!

{

Per seizoen doelen stellen vind ik ook erg fijn. Zo kun je rekening houden met de weersomstandigheden.

Doelen stellen

Wat nog belangrijk is om te weten dat mijn prioriteiten ook voortkomen uit mijn doelen. Elke maand kijk ik naar de doelen die ik heb gesteld. Ik stel niet per jaar keiharde doelen, maar per drie maanden. Per seizoen doelen stellen vind ik ook erg fijn. Zo kun je rekening houden met de weersomstandigheden.

De doelen die ik stel, stel ik op de S.M.A.A.R.T. manier. Hierbij is de 2e A voor mij erg belangrijk. Het moet een doel zijn wat me uitdaagt.

Maar die doelen. De doelen breek ik op in subdoelen en hierdoor ontstaan verschillende taken. Deze taken worden prioriteiten. En dit is wat ik daarna ga inplannen in mijn week.

 

Meer tijd

Wil jij weten hoe je door het stellen van goede doelen en prioriteiten meer tijd kunt creëeren voor jezelf? Kijk dan eens naar de module TIJD uit mijn online programma.