Allerlei soorten veranderingen

Er zijn zoveel veranderingen die wij mee maken in het leven, van groot naar klein. De veranderingen die het meeste indruk op ons maken zijn de grote veranderingen, denk aan een nieuwe studie, een nieuwe huis, samenwonen of de geboorte van een kind. Deze veranderingen zorgen er vaak voor dat je leven er ook anders uit gaat zien. Ik heb hiervoor allemaal leuke veranderingen genoemd, maar er zijn natuurlijk ook genoeg negatieve veranderingen te noemen. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een familielid en een ontslag of het in één keer teruglopen van je stroom van klanten.

Mijn veranderingen door de jaren heen

Ik ben natuurlijk nog “maar” 31 jaar oud, maar ook in mijn leven is er al veel gebeurd. Ook in jouw leven hoor! Denk maar is heel simpel: naar de basisschool, naar voortgezet onderwijs, eerste vriendje of vriendinnetje, studeren, op jezelf wonen en ga zo maar door.

 

Naast deze bijna standaard levensgebeurtenissen heb ikzelf (zoals ieder ander mens) ook andere dingen meegemaakt. Mijn broertje heeft op 21e jarige leeftijd een hersenbloeding gehad. Ik zat toen in mijn 2e studiejaar van HBO-Rechten en was net bezig met verhuizen. Mijn broertje is er gelukkig goed vanaf gekomen, helemaal als je erbij stil staat dat in het eerste ziekenhuis waar hij aankwam verteld werd dat hij het niet zou halen. Dit heeft een enorme impact gehad om mijn leven en ook hoe ik naar het leven kijk. Daarnaast vond ik het ondernemerschap ook een vrij grote gebeurtenis. Ik had altijd in loondienst gewerkt naast mijn studie en dat gaf duidelijkheid en stabiliteit. Als ondernemer moet je zelf op zoek gaan naar die duidelijkheid en stabiliteit.

 

Wat voor mij de grootste verandering is geweest is het moederschap. Dat heeft mijn leven goed op z’n kop gezet. Ik had uiteraard verwacht dat het iets zou doen met mijn leven, maar in deze mate had ik niet verwacht. Naast dat de periode met een newborn echt mega heftig is, veranderde ik als persoon ook en daar moest ik echt mijn weg in vinden; een nieuwe balans. Ik was namelijk ook ineens moeder.

 

En dan nu de verhuizing. Pffff, ook dat is weer een verandering. Het voel overigens ontzettend goed om een EIGEN huis te hebben in plaats van een huurhuis. Ik merk nu al wel dat we in dit huis altijd klusjes zullen zien, want het is natuurlijk je eigen.

Wat doen veranderingen?

Alle veranderingen die ik hierboven omschrijf doen iets met je. Als ik alleen al kijk naar mijn gevoel op dit moment, dat gaat alle kanten op. Blijdschap, frustratie (omdat het nog z’n zooi is), opluchting. Het vraagt ook om veranderingen in mijn patronen en gewoonten. Het naar de wc gaan; wat doe je dat op automatisme. Onze nieuwe wc heeft het lichtknopje op een hele andere plek zitten, dus ik moet nu elke keer nadenken ‘hoe zet ik het licht hier aan’. Terwijl ik waarschijnlijk over een maand of twee dit gewoon alweer “gewoon” vind. Ook heeft alles een nieuwe plek. Het is niet eens zozeer een nieuwe plek, maar ik was gewend om alles uit een bepaald kastje te halen en die kastjes zijn er nu niet meer. Ook dit vraagt om nieuwe gewoonten en patronen.

 

Ook sommige routines zijn echt niet handig meer. Als je dan een bekende routine toepast kan het wel eens voelen alsof je vastloopt, letterlijk even stilstaat.

Hoe komt je weer in balans?

Voordat ik ga uitleggen hoe ik weer in balans kom, ga ik eerst uitleggen wat voor mij balans betekent.

 

Balans betekent voor mij een goede verdeling in alle dingen die ik doe en in alles wat ik voel.

Een goede verdeling vind ik terug in de dingen waar ik mijn tijd aan wil besteden. Ik ga voor mezelf ook duidelijk na hoeveel tijd ik daar aan wil besteden. Een nieuw huis, een nieuwe omgeving, zorgt ervoor dat er nieuwe dingen zijn. Zo is bijvoorbeeld boodschappen doen veel minder gemakkelijk dan bij ons oude huis. Ik kan het niet meer lopend doen (dit ondervond ik gisteren al doordat ik broodbeleg vergeten was). Ik moet dus opnieuw gaan kijken naar mijn tijdsverdeling en vanuit daar gaan voelen waar ik behoefte aan heb. Zo krijg ik weer de controle over mijn tijd.

 

Ik ben echt een gevoelsmens. Geluk staat daarom bij mij centraal. Geluk betekent voor mij een bepaalde rust ervaren met een glimlach op mijn gezicht. Wat voor mij nu belangrijk is, is de zoektocht naar geluk in ons nieuwe huis én in de nieuwe patronen en gewoonten. Ook de verdeling werk en privé staat opnieuw heel centraal, aangezien mijn werkdagen zijn veranderd en ze er ook anders uitzien.

 

Om weer die balans te vinden pas ik mijn methode toe. Mindset, waar wil ik mijn tijd aan besteden, waar heb ik behoefte aan, hoe krijg ik weer de controle over mijn tijd. Doelen, wat wil ik, grip op mijn planning en reflectie. Ontspanning, tijd voor mezelf plannen, opladen zodat ik weer energie krijg en met mensen afspreken.

 

Wil jij meer weten over deze methode? En wil jij meer balans, tijd en geluk? Vraag dan een gratis balansgesprek aan en hopelijk spreken we elkaar snel!