Wat als mijn dag niet zo loopt als gepland?3 minuten leestijd
Je dag gepland
Plannen kunnen we allemaal. Ons aan ons plan houden is al iets lastiger. En komt er iets tussendoor? Dan is de chaos compleet. Om in te kunnen spelen op onvoorziene omstandigheden, laat ik ze maar zo noemen, is een haalbare planning punt één op de agenda.
Een haalbare planning maken is best lastig. Dit komt doordat je niet precies weet hoe lang je met iets bezig bent. Wat je hierbij kan helpen is dit uitzoeken. Vrij simpele oplossing en erg effectief. Zodra je er namelijk achterkomt dat de vaatwasser leeghalen 10 minuten kost in plaats van die 30 zoals je altijd denkt, kun je direct bedenken wat je gaat doen in die overige 20 minuten. Dit voorkomt ook dat je bijvoorbeeld doelloos scrolt op je telefoon.
Je kunt er ook achter komen dat je veel te optimistisch bent. Stel, jij schrijft een offerte en je doet daar 30 minuten over, maar jij had bedacht dat je hier maar 15 minuten mee bezig zou zijn? Dan loop je alweer 15 minuten achter.
Planning over de kop
Maar dan. Je planning staat als een huis. Je hebt nu goed door hoe lang je over alle taken doet en er komt iets tussen. Er kan van alles gebeuren waardoor je planning over de kop ligt. Die onvoorziene omstandigheden maken je dag soms een chaos.
En wat levert dit je op? Tijdstress. Dat gevoel dat je achter de feiten aanloopt. En ja, dat doe je ook. Ik geloof ook niet in alle-ballen-hooghouden.
Maar dat je planning over de kop gaat, het niet gaat zoals je had bedacht én er taken blijven liggen? Dat hoeft er niet voor te zorgen dat jij je opgejaagd voelt.
Mijn onderzoek
Project 168
Wil jij weten hoe jij je dagen vult en hoe je meer uit je tijd kunt halen? Doe dan mee aan mijn onderzoek.
Wat krijg je ervoor terug?
✓ Inzicht in je tijd, wat goud waard is
✓ Meer controle over je tijd en daardoor minder tijdgebrek
✓ Een analyse van je time log en advies van mij
Wat als mijn dag niet zo loopt als gepland?
Ook ik heb deze dagen. Het gebeurde afgelopen week nog. Otis, mijn zoon van 9 maanden, had dinsdag op woensdag een slechte nacht gemaakt. Waardoor ik ook. Die woensdagochtend had ik al door dat er iets aan de hand was. Eenmaal bij de huisarts geweest, bleek dat hij een oorontsteking had. Na een poosje wachten bij de apotheek kwamen we thuis met antibiotica. Het is niet z’n eerste oorontsteking en ik weet dat deze kuur wonderen doet.
Maar je leest nu al in dit kleine stukje tekst dat ik twee dingen heb moeten doen die ik niet op de planning had staan. Ik ben naar de huisarts geweest en heb zitten wachten bij de apotheek. Ondanks dat het geen werkdag was, had ik zeker wel plannen gemaakt voor mijn woensdagochtend. De woonkamer dweilen en de keuken schoon maken. Ik zal je in alle eerlijkheid vertellen dat er nog steeds niet gedweild is (ik schrijf dit op donderdag). Mijn grootste les van de afgelopen jaren is: ‘go with the flow’ en ‘loslaten’.
Hoe kun je loslaten?
‘Go with the flow’ is natuurlijk zo irritant als wat wanneer je het leest. Tegen de stroom inzwemmen doe je namelijk niet voor de lol. Ik bedoel er mee dat het je kan helpen om ook in je hoofd er zo mee om te gaan. Dat dingen gebeuren, kunnen we niks aan doen. ‘Go with the flow’ moet dan ook, geen andere optie. Alleen als jij in je hoofd tegengas blijft geven, gaat dit energie kosten die je beter kunt besteden. Daarnaast ga je ook vervelend naar je dag kijken, waardoor je voor je gevoel weer tijd tekort hebt.
We zijn heel erg geneigd om te denken in dagen. Hierdoor kan een ochtend je stemming al bepalen. “Het is weer z’n dag.” Wat als je zou denken in een week? Hoe kijk je dan naar je tijd?
Dat die onvoorziene omstandigheden er zijn en nog vaak genoeg gaan komen hoeft jou geen stressgevoel te geven. Zodra jij hebt losgelaten dat alles in 24 uur moet passen, ervaar je veel meer rust. Dat ik gisteren niet toe ben gekomen aan dweilen betekent niet dat het deze week niet meer lukt. Het is een kwestie van opnieuw inplannen.