Wat kun je wél tijdens een lockdown?

En wat moet je niet doen

 

Eergisteravond kwam het nieuws dat we de komende vijf weken in een harde lockdown zitten. Heel eerlijk zeggen die termen intelligente, gedeeltelijke of harde lockdown, me onderhand niet zoveel meer. Het voelt voornamelijk als een enorme hoop regels en ik ben het overzicht toch wel aardig kwijt. Maar we moeten het er maar mee doen. Dus daarom ga ik je in deze blog een aantal tips geven wat je nog wél kan doen tijdens een lockdown.

En nu dan?

Natuurlijk heeft ook deze lockdown effect op iedereen en voor iedereen op een andere manier. Ondanks dat ik van mening ben dat je af en toe best even mag schelden op de wereld, ben ik ook van het positieve. Dus daarom ga ik je in deze blog een aantal tips geven wat je nog wél kan doen tijdens een lockdown.

{

In plaats van rare sprongen te maken, kijk hoe je je huidige dienst online kan maken.

Zorg voor duidelijkheid

Als jij in dezelfde situatie zit als ik of in een soortgelijke situatie, heb je een collega van 2 jaar oud die graag wil spelen en blokjes bouwen en een collega die ook de titel partner draagt. Dit zorgt natuurlijk voor behoorlijk wat verwarring in de werk/thuis situatie. Het klinkt wat kinderachtig om te moeten doen, maar maak een schema. Wie werkt wanneer en waar. De waar is minstens zo belangrijk. In ons geval slaapt onze dochter nog tussen de middag. Dit is ook de tijd dat we beide kunnen werken. Maar wanneer je collega achter je zit te bellen (en af en toe een slechte grap maakt of lacht om z’n echte collega’s) leidt dat natuurlijk enorm af.

 

Door deze duidelijkheid te creëren, zorg je ervoor dat beide partijen aan hun werk toekomen.

 

 

Neem pauze en geniet van de natuur

Dit lijkt heel voor de hand liggend, maar doordat we minder uren kunnen werken (daar komt het gewoon op neer) schiet de pauze er nog wel eens bij in. Pauze is enorm belangrijk voor je productiviteit, maar daarnaast is een frisse neus ook heel goed voor je gezondheid. Wel jammer dat je van dit weer een snotneus krijgt. Niemand wordt natuurlijk blij van een snotneus in deze tijden. Toch is naar buiten gaan echt iets wat je juist wél kan doen tijdens een lockdown. Ook al is het met een beperkte groep, geniet van de natuur. Het is een goede manier van opladen en tot rust komen en dat kunnen we goed gebruiken.

Ontwikkel jezelf waar het kan

Je hebt altijd twee keuzes: stilstaan of stilstaan. En ja, je hebt twee manier van stilstaan. Stilstaan en niks doen en stilstaan en groeien. Kies vooral voor de tweede optie en maak gebruik van deze periode om te groeien. Investeer in jezelf, kijk waar jij op persoonlijk vlak jezelf kunt ontwikkelen en zorg dat je bedrijf groeit.

Juist in deze tijd kun je tijd besteden aan jezelf. Ik ben zelfs van mening dat we door de gebeurtenissen van afgelopen jaar dichter bij jezelf heb gebracht en dat je al heel veel hebt stilgestaan. Gebruik deze kennis die je hebt opgedaan.

 

Blijf rustig

De kans is groot dat je bedrijf, zoals het stond, niet “werkt” in deze tijd. Dit kan door verschillende dingen komen, bijvoorbeeld: offline workshops, events organiseren, offline coachingsdagen, et cetera.

Blijf rustig en ga niet vanuit paniek ondernemen. De afgelopen tijd heb ik veel ondernemers rare stappen zien maken. Ee heel nieuw aanbod wat “beter” moet werken tijdens corona, een online-programma wat vervanger wordt voor het normale aanbod voor een idioot lage prijs, challenges die voor weinig geld (té weinig geld) verkocht worden. Het is allemaal paniek.

In plaats van rare sprongen te maken, kijk hoe je je huidige dienst online kan maken. Als daaruit komt een dat een online-programma het beste werkt? Prima, maar ga er geen idioot lage waarde aan hangen op de hoop dat het dan veelvuldig gekocht gaat worden. Veel coaching kan online. Natuurlijk is het jammer dat het niet face-to-face kan, maar het kan online. Ook daarvoor hoeft je prijs niet omlaag, want jouw waarde blijft hetzelfde.

Sowieso hoef je geen idiote kortingen te gaan geven, omdat er corona heerst. Het hoeft niet, het mag wel.

Werk aan je bedrijf

De laatste tips in deze blog is van Anne-Loes. Juist in deze tijd kun je werken aan je bedrijf in plaats van erin. Je kunt kijken of alles nog klopt of misschien moet je nog wel beginnen met alles helder krijgen.

Neem je basis weer eens onder de loep. Klopt alles wat je uitstraalt nog bij de missie van je bedrijf? Misschien kan je website een update gebruiken of moeten je socials iets anders ingezet worden dan zoals je het nu doet. Als deze uitstraling klopt weten je potentiële klanten jou een stuk gemakkelijker te vinden.