Wat vind ik écht leuk om te doen?

 

Wat vind ik echt leuk om te doen? Het is altijd z’n vraag die je op verjaardagen hoort of op andere sociale gelegenheden (nog niet eens gesproken over die netwerkborrels waar je je pitch kant-en-klaar moet hebben staan). Waarom doe je wat je doet? Wat vind je zo leuk aan je werk? Wat doe je dan precies? Dit soort vragen… wat als je er geen concreet antwoord op hebt… Wat als je nog niet hebt ontdekt wat je echt leuk vindt om te doen…

 

 

Het is ook best lullig

Maar hoe lastig is het, om op 12 jarige leeftijd al te beslissen wat je later wilt worden als je groot bent. En dan dus moet beslissen naar welke school je gaat om ervoor te zorgen dat je dat ook daadwerkelijk gaat worden.

{

behaalde ik maar liefst 11 zwemdiploma's, want het was wel handig om goed te kunnen zwemmen tussen de dolfijnen.

Zo had ik de droom om dolfijnentrainster te worden. Je snapt wel dat dat ‘m niet geworden is. Maar ik heb hier wel al mijn beslissingen opgemaakt. Zo ging ik naar het VMBO en MBO Terra Collega (groene school) en behaalde ik maar liefst 11 zwemdiploma’s, want het was wel handig om goed te kunnen zwemmen tussen de dolfijnen.

Toen kwam het punt dat ik wel kon zwaaien naar mijn droom. Ik kreeg in mijn derde jaar van het MBO een allergie voor dieren (niet perse dieren, maar de huidschilfers en vacht). Dit betekende dat ik moest gaan bedenken wat ik ging doen na het behalen van mijn MBO diploma. Nu moest ik mezelf de vraag gaat stellen ‘wat vind ik nu echt leuk om te doen?’. Ik was 16 jaar en had tot op zekere hoogte geluk dat ik er nu pas over na hoefde te denken in plaats van als 12 jarige, maar wat een K*T vraag.

Geluk

De keuze is reuze

Maar het is niet gek als je 21 of 30 jarig bent, of hoe oud je ook bent, en het nog steeds niet helemaal zeker weet. Helemaal als ondernemer is de keuze reuze. Maar wat doet alle die keuze met ons? Nou, niet veel goeds. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al die fancy titels die er tegenwoordig zijn, want ook daar is de keuze groot in.

Nu weer even terug naar die vervelende vraag die je krijgt op die verjaardag ‘Wat vind je zo leuk aan je werk?’. Het enige wat jij misschien wel denkt: ik ben niet perse heel blij met mijn werk?! Hoe kan ik nu enthousiast reageren…

Wat vind ik echt leuk?

Ontdekken wat je echt leuk vindt is een zoektocht, een route die je moet afleggen. Ik snap dat je het liefst zou willen dat je gisteren had ontdekt wat je favoriete bezigheid is tijdens werktijden, maar zo werkt het helaas niet. Ook bij mij heeft het een aantal jaren (en studies) geduurd. En zelfs dan kan er nog van alles gebeuren.

Toch heb ik een paar tips voor je om je op weg te helpen.

1. durf dingen uit te proberen en wees niet bang om achteraf te zeggen ‘dit is het toch niet helemaal’. Ik heb niet voor niets 3 HBO-studies geprobeerd (en één afgerond) en doe nu alsnog compleet iets anders.

2. Onderzoek waar je kwaliteiten liggen. Welke dingen gaan je bijvoorbeeld van nature gemakkelijk af.

3. Vraag om hulp aan de mensen om je heen. Vooral de mensen die dicht bij je staan kunnen je vaak goed op weg helpen. Ook een coach kan je hier bij helpen.

Begin gewoon. Wees niet bang om te falen. Juist door te falen ga je erachter komen wat je niet leuk vindt en open je deuren voor nieuwe mogelijkheden.