Werken in het weekend, daar vinden we wat van.4 minuten leestijd
Ik werk zo nu en dan in het weekend. En daar heb ik 0,0 problemen mee. Toch word ik vaak raar aangekeken als ik zeg dat ik het weekend werk. We zien het weekend als iets heiligs, wat vanuit bepaalde geloofsovertuigingen ook een ‘niet-werk-dag’ is. Maar wanneer je geloof dit niet in de weg staat, waarom zou je dan niet werken in het weekend?
Scheiding tussen werkdagen en weekend
Om te snappen waar de 40 urige werkweek vandaan komt moet ik er een stukje geschiedenis bijhalen. Als we heel ver terug gaan in de tijd werkten we lange dagen. Denk aan z’n 10 tot 16 uur per dag. De werkdagen waren van maandag tot zaterdag en daardoor hadden mensen maar weinig tijd om andere dingen te doen. Zoals auto rijden. Henry Ford zag dat dit anders kon en dat hij op deze manier zijn verkoop van auto’s kon verhogen. Want, als mensen minder uren en dagen werken is er meer tijd om in je auto rondjes te rijden en leuke dingen te doen (waar je dan ook die auto weer voor nodig hebt).
En zo ontstond de 40 urige werkweek, van maandag tot vrijdag. Zo kregen werknemers meer tijd voor hunzelf.
We werken nog steeds met dit principe. Vele kantoorbanen zijn van 9 tot 17, de welbekende van 9 tot 17 mentaliteit. Werken in het weekend gebeurt dan ook niet veel. Het weekend is het weekend.
Mijn werkweek
Ik geloof niet in de 40 urige werkweek óf niet werken in het weekend. Al enige jaren houd ik zo nu en dan mijn tijd bij door mijn dagen te tracken. Met mijn onderzoek Project 168 laat ik zelfs 100 vrouwen dit doet. Door het time-tracken weet ik precies waar mijn tijd heengaat. Ik ben hiermee begonnen vlak voordat ik moeder werd in 2018. Ik wilde heel graag weten hoe mijn dagen eruit zagen en wilde ook graag weten hoe ik meer tijd kon maken voor andere dingen naast werk.
Eenmaal moeder ging ik opnieuw time-tracken, met exact dezelfde gedachten. Hoe kon ik meer uit mijn tijd halen. Wat ik ontdekte is dat denken in 24 uur niet handig is. Je kunt beter kijken naar het grotere geheel, mijn 168 uur.
Ook nu track ik zo nu en dan mijn tijd en zie nog steeds hetzelfde. Zodra ik denk in 24 uur en balans vinden in die 24 uur, ziet het er niet al te best uit. Maar zodra ik denk in een week, 168 uur, lijkt het best goed uit te zien. Hier een voorbeeld van mijn week.
Mijn onderzoek
Project 168
Wil jij weten hoe jij je dagen vult en hoe je meer uit je tijd kunt halen? Doe dan mee aan mijn onderzoek.
Wat krijg je ervoor terug?
✓ Inzicht in je tijd, wat goud waard is
✓ Meer controle over je tijd en daardoor minder tijdgebrek
✓ Een analyse van je time log en advies van mij
Op maandag gaan de kids naar de opvang. Ik breng ze heen om 7:30 en haal ze op om 12:30. Die tijd werk ik. De middag is een middag met hun en geen werk. De dinsdag is een werkdag en past oma op. Op z’n dag werk ik vaak 6 tot 7 uur. De woensdag gaat Sophie naar de peuteropvang en heb ik een ochtend met Otis. In de middag is het weer een kids middag. Donderdag is eenzelfde dag als maandag en vrijdag is eenzelfde dag als woensdag.
Zo af en toe werk ik een paar uur in de avond en daarnaast pak ik ook in het weekend nog wat werkuren. Juist door te werken in het weekend ervaar ik meer balans in mijn weken.
Als ik in mijn hoofd zou werken met de 24 uur op een dag, zien mijn dagen er niet altijd geweldig uit. Misschien lijk ik in jouw ogen wel iemand die vooral veel tijd met haar kids doorbrengt. En dan ook nog eens door de weeks. Maar doordat ik in het weekend werk en niet kijk naar alleen maar de doordeweekse dagen, kan ik juist tijd maken voor alle dingen die ik belangrijk vind. En tijd doorbrengen met mijn kids, zodat ze niet hele dagen naar de opvang moeten.
Ik maak tijd voor mijn bedrijf. Ik werk gemiddeld 30 uur in de week. Dit kan ik doen door in shifts te werken en niet vast te houden aan de werkweek of de 9 tot 17 mentaliteit.
Ik maak tijd voor mijn gezin en kids. We maken wandelingen, fietstochten (als het mooi weer is uiteraard), knutselen en spelen wat af. Gisteravond nog hebben Robbert en ik samen gegamed, wat voor ons ontspanning en qualitytime is.
Ik maak tijd voor mezelf, door in de avond een boek te lezen, te gamen op mn switch of te doodlen. En zo nu en dan maak ik een fijne wandeling om mijn hoofd leeg te maken, vlak voordat ik de kids ophaal van de opvang.
Ik ben niet de enige
Uit mijn onderzoek blijkt nu al dat ik niet de enige die werkt in het weekend. Al hoorde ik vaak nog wel een excuus waarom gewerkt werd in het weekend.
Ik zie werken aan mijn website niet als werken, al is het het misschien wel. Het weekend vind ik het prima om dit soort klussen te doen.
Er is niks mis met werken in het weekend. Het kan doordat ik ondernemer ben. Waarom zou ik me dan vasthouden aan 9 tot 17 of de 40 urige werkweek?